Пощенска банка ще се включи в подкрепата за микро-, малките и средните предприятия

30 декември 2020, 15:52 890

Банката ще вземе участие в подпомагането на бизнеса чрез инструмента „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“

Подписано е гаранционно споразумение между Пощенска банка и Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете), благодарение на което банката ще може да подкрепи ликвидните нужди и проекти на микро-, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията, предава БТА.

Средствата се отпускат по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. Участието на Пощенска банка ще позволи на банковата институция да отпусне кредити на обща стойност 137 млн. лева при преференциални лихви и облекчени изисквания за обезпечение, като схемата предвижда Фондът на фондовете да осигури гаранция до 80% на ниво индивидуален кредит и до 25% на ниво портфейл.

Подпомагането, от страна на банката, ще бъде по две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19. Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, като за оборотно финансиране е до 60 месеца. Относно размера на отпусканите средства – няма ограничения, но при съобразяване с разпоредбите относно приложимите съгласно споразумението държавни помощи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент