Помощи за високите цени на тока и газта ще се изплащат и през февруари и март

25 февруари 2022, 13:46 671

За февруари компенсацията ще бъде 30,54 лева/Мвтч, а за март – 29,58 лева/Мвтч

Битовите потребители и топлофикациите на газ ще бъдат компенсирани заради високите цени на синьото гориво и за месеците февруари и март, т.е. до края на отоплителния сезон. Това реши окончателно правителството по време на заседанието си в четвъртък, предаде БТА.

За месец февруари компенсацията за газифицираните домакинства ще бъде 30,54 лева/Мвтч, а за месец март – 29,58 лева/Мвтч. Същите суми ще получават и топлофикационните дружества като компенсация за разликата между признатите разходи за газ и реално плащаните суми. Средствата ще се изплащат в срок до 30 април. За целта са заделени 83 млн. лева.

Държавният „Електроенергиен системен оператор“ и трите електроразпределителни дружества – ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про“, също ще получат компенсации за технологичните им разходи до края на месец март с цялата разлика между определената от енергийния регулатор прогнозна пазарна цена и борсовата цена, по която те закупуват енергията за тези разходи. За целта са предвидени около 221 млн. лева от фонд „Сигурност на електроенергийната система“, където влизат 5% от приходите на електроцентралите и от търговия с парникови квоти. Националната компания „Железопътна инфраструктура“ също ще се възползва от подкрепата.

Близо 633 хил. небитови крайни потребители на електрическа енергия също ще получат фиксирана сума за всеки мегаватчас изразходвана електроенергия до края на отоплителния сезон. Конкретният размер се изчислява като 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на борсата за ток за съответния месец и базовата цена от 185,59 лева/МВтч през юли 2021 г. Не са предвидени компенсации за клиенти с цени под базовата. Общата стойност на подпомагането за стопанските потребители от началото на декември 2021 г. до края на март 2022 г. ще бъде 815 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент