Получаваме парите за втора пенсия еднократно или разсрочено

10 ноември 2020, 00:00 911

Хиляди българи обаче няма да могат да получават втора пенсия

Според готвени промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени за обществено обсъждане, хиляди българи няма да могат да получават втора пенсия, предава БТА.

За да получават втора пенсия бъдещите пенсионери трябва да имат натрупани по своята партида такова количество средства, че да получават на месец поне 15% от минималната пенсия за стаж и възраст. От 2021 г. тя ще е 300 лева, което означава, че минималната допълнителна пенсия би била 45 лева на месец.

Съгласно обсъжданите новости ще има 3 варианта за изплащане на сумите от частните пенсионни фондове – в зависимост от натрупаните суми. Така пожизнената пенсия би могла да бъде с гарантиран период на изплащане или да бъде изплащана разсрочено за част от сумата до навършване на определена възраст. Бъдещите пенсионери ще могат да избират срока и сумата, която да се получава разсрочено, както и размера на пожизнената пенсия.

Хората имат право да получават втора пенсия за старост и до една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Това е възможно само ако натрупаните средства по индивидуалната им партида позволяват отпускане на пенсия, която е не по-малка от минималната за осигурителен стаж и възраст.

Лицата, които нямат достатъчно средства по партидите си, ще могат да получат натрупаната до момента сума разсрочено. За да стане това, е нужно пенсионерът да има сума в размер, надвишаващ трикратния размер на минималната пенсията за осигурителен стаж и възраст. Например към 2021 г. лицето трябва да има поне 900 лв., тъй като от догодина минималната пенсия е в размер на 300 лв. При този вариант пенсионерът може да получава на месец не повече от минималната пенсия и не по-малко от 15% от размера ѝ. Това означава, че минималната сума на месец трябва да е 45 лв., а максималната – 300 лв за първите пенсионери през 2021 г.

Третият вариант за изплащане на допълнителната пенсия се отнася за лицата, които нямат по партидата си трикратния размер на минималната пенсия. Те ще могат да получат цялата сума еднократно, като това е единственият вариант.

Частните пенсионни фондове ще могат да предлагат и други схеми на изплащане. Допълнителната пожизнена пенсия и изплащаната разсрочено ще се актуализират поне веднъж годишно, като гарантираният размер не се променя, гласят още в промените в КСО.

По данни на частните пенсионноосигурителни фондове жените, които в момента са на 60 години и още работят, няма да имат достатъчно натрупани пари в индивидуалните си партиди, за да стигнат минимума от 45 лв. на месец за пожизнена пенсия. Към момента натрупаната стойност им позволява да получават 35 лв. месечно. При мъжете, които сега са на 60 години и продължават да работят, втората пенсия ще бъде средно около 50 лв. Това означава, че голяма част от тях също трудно ще изпълнят изискванията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент