Подкрепят бизнеса с нови 211 млн. лева

18 февруари 2021, 11:56 776

С помощта на тези средства ще бъдат въведени две нови мерки за предприятията, чиито обороти са били засегнати от пандемията

Две нови мерки в подкрепа на бизнесите, засегнати от пандемията, ще бъдат въведени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Това ще се случи чрез допълнителния отпуснат бюджет от 211 379 100 лева, който беше одобрен от Министерския съвет, предаде „24 часа“.

Отпуснатите средства ще бъдат възстановени от първия транш от механизма на Европейската комисия REACT-EU, предвиден за ОПИК през тази година.

Първата процедура, която ще бъде финансирана, е помощта за т.нар „големи малки предприятия“ с оборот от над 500 хил. лева. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по тази мярка е 78 233 200 лева, или 40 млн. евро. Допустимият размер за един проект е 50 000 лева. Тази процедура е дългоочаквана за бизнеса, тъй като трябваше да стартира в края на 2020 г., но беше отложена. Предвидените средства по нея бяха пренасочени към друга мярка – тази, която е изпълнявана от НАП за затворените принудително бизнеси по време на втория локдаун.

Останалите средства – малко над 133 млн. лева, са предвидени за нова мярка за подпомагане на микро-, малки и средни предприятия с цел компенсиране на загубите им по време на пандемията. Тя ще бъде под формата на оборотен капитал, но все още предстоят дискусии с бизнеса за уточняване на детайлите по нея.

До момента средните предприятия все още не са започнали да получават своите помощи от ОПИК по досегашната мярка. А до микро- и малките предприятия са достигнали 181,3 млн. лева, които са разпределени към общо 22 285 компании.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент