Подкрепата за бизнеса и нови 500 млн. лева грантове

8 януари 2021, 12:40 734

Коментар на министър Лъчезар Борисов

Бизнесът ще получи още 500 млн. лева под формата на грантове през следващите месеци, това заявява министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Средствата за засегнати от противоепидемичните мерки компании ще бъдат осигурени чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност".

Министърът припомня, че по схемата 60:40, по която са подпомогнати над 250 000 работни места, като са инвестирани близо 670 млн. лева, ще продължи до септември. Освен това мерките, реализирани чрез Българската банка за развитие (ББР), ще се прилагат до средата на годината, като наличното финансиране може да стигне и до края на 2021 г. През Фонда на фондовете ще може да се кандидатства за помощ през още по-дълъг период от време, допълва Лъчезар Борисов.

Според министъра потреблението у нас по време на кризата е нараснало, като заплатите в страната са се увеличили с близо 10%. Той припомня, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са подпомогнали българската икономика с 1,25 млрд. лева. Допълнителните мерки в централния бюджет пък възлизат на стойност 2,8 млрд. лева, посочва още Борисов.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент