Подготвят увеличение на минималната работна заплата през 2022 г.

29 септември 2021, 11:01 3332

Предложението на КНСБ е минималното възнаграждение да стане 760 лева, но според експерти увеличението ще бъде с около 10%

През 2022 г. се предвижда увеличение на минималната работна заплата, като в момента се подготвят разчетите за различните варианти. Това съобщи служебният социален министър Гълъб Донев пред „Нова телевизия“.

В момента минималното възнаграждение е 650 лева. Според експерти вероятно увеличението през следващата година ще бъде с около 10%, което означава, че скокът няма да бъде с повече от 50-60 лева. Анализът им е изготвен на база предишни увеличения, които са били между 9 и 11%.

От КНСБ предлагат минималната работна заплата да стане 760 лева през 2022 г. Според социалният министър това би било твърде рязък скок, тъй като 14% е средното нарастване на минималните доходи от началото на 2021 г., а ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той напомни още, че и пенсиите са се увеличили от началото на годината и според него това нарастване надхвърля инфлацията. Синдикатите обаче не са съгласни.

Предложението на КНСБ за 760 лева минимална работна заплата е обосновано с общоприетото правило в ЕС, което гласи минималното възнаграждение да е 50% от средното. От АИКБ обаче остават на позицията, че са против административно повишение на минималната работна заплата. Те защитават тезата, че трябва да има договаряне на работна заплата по браншове, за да може да се определи по-прецизно и адекватно спрямо икономическата реалност и с отчитане както на интересите и на двете страни, така и на спецификата на съответните отрасли, браншове и икономически дейности.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент