Подготвя се ново отчитане на онлайн продажбите

12 януари 2021, 11:27 643

НАП предлага търговците да изпращат касовите бележки на клиентите по имейла

При пазаруване по интернет онлайн търговците да изпращат касовите бележки на клиентите по имейла, това предлагат от НАП.

По този начин търговците биха имали двупосочна връзка с приходната агенция, тъй като при изпратена заявка за покупка от потребител търговецът първо ще получи QR код от НАП за касовата бележка, като едва след това потребителят ще я получи или по имейл, или чрез мобилно приложение. Именно това предизвиква спор, защото не се посочва кой да е фискалният оператор – НАП, финтех компаниите или някой от платежните оператори.

Браншът изразява опасения, че има риск не всички онлайн търговци да имат равен достъп, тъй като при някои от операторите е възможно да няма толкова бърза връзка със сървърите на НАП. По тази причина има предложение някои платежни оператори да станат и фискални такива, което значително би улеснило бизнеса. Тази идея обаче не се приема, тъй като има риск за преноса на чувствителни данни, а и не всеки онлайн търговец приема разплащане с кредитни или дебитни карти. Това би представлявало трудност, свързана с намиране на платежен оператор, който да фискализира продажбите на такива електронни магазини.

Основна цел на готвените от НАП промени е да се намалят рисковете за хазната. По време на семинар на приходната агенция стана ясно, че неплатените данъци от онлайн търговия са около 300 млн. лева на година. В момента отчитането на приходи от онлайн търговия се засича от данъчните чрез информация от куриерските фирми, която обхваща данни както за постъпленията от наложен платеж, така и за тези, извършени с пощенски паричен превод.

По-детайлни правила за онлайн търговията се очакват в края на януари.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент