Подаваме декларация за имот онлайн

3 ноември 2020, 00:00 814

Новата услуга вече е достъпна

Данъчната декларация за облагане на недвижимите имоти с годишен данък вече ще може да се подава по електронен път, предава БТА. Това става ясно от съобщение на Държавната агенция „Електронно управление".

Тази декларация се подава от собственика на имота, като се отнася за новопостроените сгради и постройки, които не подлежат на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията. Декларирането се прави еднократно в съответната община.

Услугата е достъпна вече онлайн, като се поддържа от общо 117 общински администрации чрез Единия модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги, разработен от Държавна агенция „Електронно управление“. За да се подаде декларация по електронен път, е необходимо потребителите да разполагат с Квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП), инсталирано на компютъра, или Квалифициран електронен подпис ( КЕП). Нужно е също гражданите да имат профил в системата „Електронно връчване".

 Към останалите общински администрации декларацията се заявява чрез Системата за сигурно електронно връчване, допълват от Държавна агенция електронно управление.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент