Почти 500 млн. лева са получили физическите лица от онлайн търговия през 2020 г.

24 март 2021, 12:03 685

Личните вещи, продадени еднократно, няма да се облагат, онлайн търговията остава в обсега на агенцията

Приходите на физически лица от онлайн търговия за изминалата година са в размер на 498 млн. лева, съобщава Националната агенция за приходите (НАП), цитирана от „Телеграф“. Ведомството се позовава на данните за наложените платежи, които куриерските фирми са длъжни да споделят.

Общо 5,7 млн. пратки са разнесли куриерите през 2020 г. Доходите от тях, в размер на почти половин милиард лева, са автоматично нанесени в предварително попълнените данъчни декларации. Формулярите са достъпни за потребителите с ПИК или електронен подпис от 16 март, когато стартира и кампанията.

Продажбите на лични вещи също попадат в данъчната декларация, но всеки потребител трябва да прецени дали съответните суми могат да се класифицират като онлайн търговия или са еднократни продажби. Единен критерий за това все още няма. При лични вещи, които не са купени с цел препродаване, данък няма да се дължи, а потребителите могат да коригират данните в декларацията, за да бъдат максимално коректни.

Онлайн търговията остава в обсега на НАП, когато продажбите са чести и се извършват с цел печалба, дори и ако лицето не се е регистрирало като търговец. От агенцията споделят, че при промяна на данните, касаещи онлайн търговия, с цел укриване на доход, предстоят допълнителни проверки.

Всички суми от осъществена търговска дейност с цел печалба трябва да бъдат отразени в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г. Данъкът за тях е в размер на 15%.

От друга страна, ако физическо лице, в качеството си на земеделски стопанин, свободен професионалист или занаятчия, получава доходи от друга стопанска дейност, получените суми трябва да бъдат отчетени в Приложение № 3. По-различни са нещата при продажбата на произведения на изкуството и антикварни предмети: ако продажбата им не е свързана със стопанската дейност на лицето, доходите от тях се декларират в Приложение № 5. Доходите, декларирани в Приложение  № 3 и Приложение № 5, се облагат с данък в размер на 10%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент