Близо 1,5 млн. души разполагат с ПИК на НАП

Милен Николов
Редактор
6 февруари 2023, 09:49 413

За 2022 г. са издадени над 223 000 кода

Близо 1,5 млн. граждани вече имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП). За 2022 г. са издадени над 223 000 кода, съобщават от Приходната агенция.

НАП предлага общо 60 услуги, които могат да се използват с ПИК. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, правене на справка за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и др.

Гражданите, които имат персонален код, могат да правят справки дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, и да ги погасят, за да могат да се възползват от различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 31 март 2023 г. Имащите данъчни задължения лица могат да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде налична в Портала за е-услуги в началото на март.

С издаден от НАП ПИК могат да се ползват не само е-услугите на Агенцията, но и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието и 60 общини, включително Столична община.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент