Почти 1,2 млн. души имат ПИК на НАП

2 февруари 2022, 10:12 577

Само през 2021 г. са издадени нови 207 000 кода

Близо 1,2 млн. граждани вече имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от ведомството. Само през изминалата 2021 г. са издадени над 207 000 кода. 

НАП предлага повече от 60 услуги, които могат да бъдат достъпени чрез ПИК. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване и получаване на удостоверения и други.

Най-новите услуги на НАП, достъпни с ПИК, от които могат да се възползват потребителите, са справки за връчени, получени или подадени документи при проверки и ревизии, за приключили или текущи контролни производства, както и възможност за връчване и предоставяне на документи на клиентите на НАП или на трети лица в рамките на контролни производства.

С ПИК могат да се ползват и други услуги на НАП, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията по вписванията, Министерство на земеделието, услугите на повече от 60 общини, сред които и Столична, и други, напомнят от приходното ведомство. 

От НАП продължават да усъвършенстват своя Портал за електронни услуги, като целта е данъкоплатците да бъдат улеснени при изпълнение на данъчно-осигурителните си задължения и комуникацията им с агенцията като цяло, добавят от ведомството. В началото на март за поредна година от НАП ще пуснат и предварително попълнената данъчна декларация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент