По-високите цени на таксиметровите превози са обнародвани в Държавен вестник

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
3 февруари 2021, 17:03 688

Първоначалната такса ще бъде от два до три пъти по-висока от минималната цена за един километър пробег

В Държавен вестник, бр. 9 от 02.02.2021 г., са обнародвани промените в Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници. Промените вече са в сила.

Основното изменение, което касае ползвателите на таксиметровите услуги, е във връзка с промяната в начина на определяне на първоначалната такса при превоза. Предвидено е тя да бъде от два до три пъти по-висока от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. Увеличението на цената е с цел да се ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия превоз. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за 2022 г. в срок до 31 октомври т.г. В противен случай ще се прилагат цените към 31 декември 2020 г.

Друга съществена част от промените е свързана с измененията в Закона за автомобилните превози, които са в сила от началото на годината. Част от промените касаят регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници – при регистрация отпада изискването да се представят някои от досега изискуемите документи. Кметовете на общини или упълномощени от тях лица ще извършват служебна проверка на обстоятелствата, за които досега се е изисквало представянето на документ, и ще издават удостоверения за регистрация, отписване и промени в данните на удостоверенията за регистрация на таксиметровия превозвач. Създава се единен таксиметров регистър, воден от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, който ще е публичен.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент