По-високи данъчни облекчения за всяко непълнолетно дете още от 2021 г.

18 ноември 2021, 12:02 657

Данъчното облекчение позволява годишният облагаем доход на родител да бъде намален с 4 500 лева за едно ненавършило пълнолетие дете, 9 000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече деца

Родители ще могат да се възползват от по-високи данъчни облекчения за всяко непълнолетно дете още в края на 2021 г., предава „Монитор“. Бонусът ще бъде отпускан чрез намаление на дължимите данъци за годината от единия родител.

Облекчението може да бъде получено още в края на тази година, тъй като повечето служители получават възнагражденията си за текущия месец преди началото на следващия. Досега родител ползваше данъчно облекчение в размер на 20 лева за всяко дете, но в края на миналата година размерът на бонуса беше увеличен значително. Така данъчното облекчение ще бъде използвано за първи път в края на 2021 г.

Данъчното облекчение позволява годишният облагаем доход на родител да бъде намален с 4 500 лева за едно ненавършило пълнолетие дете, 9 000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече ненавършили пълнолетие деца. Тъй като данъкът върху доходите е в размер на 10%, бонусът от хазната ще бъде 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца и 1 350 лева за три. Дължимите данъци при отглеждане на дете с 50% и над 50% степен на увреждане ще бъдат намалени с 900 лева.  

Данъчните облекчения могат да се ползват за деца, които към 31 декември отговарят на няколко условия. Децата трябва да са местни лица на държава член на Европейския съюз (ЕС) и да не са настанени в социална или интегрирана здравно-социална услуга за грижа на пълна държавна издръжка. Облекчението се ползва за деца, които не са навършили пълнолетие, но и за годините, в които детето е родено и е навършило пълнолетие.

Родители в отпуск по майчинство нямат право на облекченията, тъй като доходът, който получават, е необлагаем. В такива случаи другият родител може да се възползва от облекченията.

Родителите трябва да не са лишени от родителски права, а детето не трябва да е настанено извън семейството и за него да няма учредено попечителство или настойничество. Облекчението може да се ползва и от родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаи на развод, или настойник или попечител, или член на семействата на роднини или близки, когато детето е настанено за срок не по-кратък от шест месеца при роднини или близки по смисъла на Закона за закрила на детето, или приемен родител, когато детето е настанено дългосрочно за отглеждане в приемно семейство.

Данъчните облекчения могат да се ползват през работодателите или чрез подаване на годишна данъчна декларация в началото на 2022 г. за получените доходи през настоящата година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент