По-сериозни мерки биха оказали влияние на около 50 000 души

5 ноември 2020, 00:00 852

Това важи за работещите на трудов договор

По думите на социалния министър Деница Сачева още по-строги мерки и ограничения биха оказали влияние на 50 000 българи, работещи на трудов договор. Според нея е необходимо да бъде намерен балансът между това икономиката да не бъде изцяло спряно и спазването на правилата.

Според Сачева клъстерното затваряне на цели сектори може би не е добра идея в момента, тъй като заболяването се разпространява дифузно.

До края на месеца ще бъдат обсъдени заедно със социални партньори възможни бъдещи мерки за бизнесите, които подобно на заведенията, е възможно да бъдат затворени. Ако това се случи, ще трябва да се измислят нови инструменти, с които да се подпомогнат засегнатите компании, тъй като мярката на 60:40 не би била достатъчно ефективна, казва още Сачева.

Министърът допълва, че към момента се работи по 2 възможни модела. Първата възможност е размерът на минималното дневно обезщетение за безработица да стане 24 лева, което е двойно на досегашното. Втората обсъждана мярка се базира на 80% от осигурителния доход без участие на работодател.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент