По 120 лева ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии през април

11 март 2021, 11:01 933

Кабинетът отпусна и допълнителни 50 лева за всички пенсионери през април, както и еднократна финансова помощ за деца в първи и осми клас и средства за сферата на образованието и културата

Добавка от 120 лева ще получат 392 000 пенсионери у нас през април, решиха управляващите по време на заседание на Министерския съвет. Средствата се полагат на пенсионерите с най-ниски пенсии – в диапазона между 300,01 и 369 лева, предаде „Труд“.

По време на заседанието кабинетът прие окончателно и предложението да бъдат отпуснати допълнителни 50 лева през април за всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За целта са предвидени 105 млн. лева, които ще бъдат насочени към 2,1 млн. пенсионери.

През новата учебна година ще бъде осигурена и еднократна помощ за всички деца, постъпващи в първи и осми клас. За целта правителството реши да отпусне 35,6 млн. лева. По тази мярка не е предвиден доходен критерий, т.е. семействата на близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в тези класове, ще получат помощ на стойност 300 лева. Средствата ще бъдат отпускани на две равни части, съответно за първия и за втория учебен срок.

Управляващите решиха също така допълнителни над 2 млн. лева да бъдат отпуснати за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Отделно над 4,26 млн. лева са одобрени по бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат изплатени по 5 минимални заплати и осигурителни вноски към тях на музкални творци на свободна практика.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент