Плащаме първо най-старите глоби на КАТ

26 ноември 2020, 16:23 898

С промените в ДОПК вече няма да можем да избираме кое задължение да покрием първо

Гражданите ще плащат на КАТ първо най-старите си глоби, които са предадени за събиране от НАП. Това е една от промените в ДОПК, които ще бъдат гласувани от парламента на второ четене, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Към този момент, преди да започне принудителното събиране на глоби от НАП, всеки има право да избере кое свое задължение да покрие първо, ако не може да плати всичко наведнъж. С измененията в ДОПК обаче това ще се промени. В мотивите на управляващите се посочва, че целта на тази промяна е да се избегне рискът от изтичане на давността на най-старите задължения.

Депутатите ще гласуват още една промяна в ДОПК, която е свързана с продаваните от НАП автомобили и имоти на длъжници. Предвижда се след провеждане на търг избраният купувач първо да бъде задължен да плати данъка за прехвърляне на автомобила или имота в общината и едва след това да получи ключовете за закупената придобивка. Конкретният размер на този данък се определя от общинските съвети, като варира между 0,1 и 3% от договорената цена на търга.

Очаква се да бъдат разписани и по-ясни правила за случаите, когато съдът разваля сделки на длъжници, които разпродават на занижени цени имуществото си, за да възпрепятстват данъчните да съберат дължимите налози. В момента съдът признава за недействителни неизгодните сделки, сключени след започване на ревизия на даден длъжник. Предвижда се съдът да може да разваля и сделки, които са били сключени след подаване на данъчна декларация с посочени в нея задължения към хазната. Това означава, че ако предприятие подаде данъчна декларация със задължения на стойност 100 хил. лева, съдът ще има право да развали сделка, при която същото предприятие продава служебен автомобил за 100 лева, за да покаже пред НАП, че не притежава имущество.

Промените в ДОПК предвиждат още разширяване кръга на държавните институции, които да имат достъп до данъчните досиета на граждани и предприятия. Разрешава се такъв достъп на директорите на Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане и Главна инспекция по труда.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент