Пети пореден месец производството в България се увеличава

13 ноември 2020, 00:00 558

Нивата в ЕС остават без промяна спрямо септември

По данни на Евростат производството у нас бележи ръст за пети пореден месец, предава БТА.

 

Промишленото производство също се увеличава, като ръстът е с 2,3% спрямо август. Макар да е налице увеличение, стойностите все още не са достигнали предкризисните нива.

 

За сравнение положението в Еврозоната е следното: забелязва се понижение за септември, а в Европейския съюз стойностите се запазват като през август. От април до момента това е първото влошаване на индустриалното производство в Еврозоната. Тогава европейската икономика все още се намираше в шок от първата вълна на коронавируса и въведените заради нея национални мерки на стария континент.

 

 

Като причина за слабото индустриално производство може да се посочи резкият спад при производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба като телевизори и перални машини. В рамките на Еврозоната то се е свило с 5,3%, а в целия ЕС с – 3,9%. При производството на недълготрайни потребителски стоки стойностите са следните – отчетено е повишение с 2,1% в Еврозоната и с 1,4% в Европейския съюз. Енергийното производство в Еврозоната се свива с 1,0%, а в целия ЕС с 0,7 на сто.

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент