Пенсионерите под линията на бедност ще получат добавка от 70 лева за Великден

6 април 2023, 12:22 434

За целта държавата отделя 72 млн. лева

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност – под 504 лева включително. Това са над 1 млн. пенсионери, съобщи БТА.

Добавки ще получат пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от починал родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, както и социална пенсия за инвалидност. В тези над 1 млн. пенсионери попадат и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд, които също ще получат великденска добавка. Това са повече от половината пенсионери в страната.

Добавката от 70 лева към пенсиите ще бъде изплатена от Националния осигурителен институт по банков път или чрез пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.

Средствата, необходими за изплащането на добавките, са в размер на 72 млн. лева. Парите са осигурени от спестен финансов ресурс през 2022 г., който няма да окаже въздействие върху разходната част на бюджета за 2023 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент