Пазаруваме повече, отчитат търговците

4 ноември 2020, 00:00 832

Приходите от ДДС в хазната са с 10% повече от миналата година

Бизнесът отчита ръст на приходите, което показа, че хората започват да свикват със ситуацията около коронавируса. Съвсем разбираемо, с оглед положението в момента, българите пазаруват предимно онлайн. Сред основните покупки са стоките за дома, като хората дават по-малко за облекло.

За активното потребление свидетелстват и данните на Министерството на финансите, според които за септември тази година от ДДС в хазната са постъпили 760 млн. лева, което е с 10% повече спрямо същия период миналата година.

От началото на годината приходите в бюджета от ДДС са 8,1 млрд. лева, което представлява спад с 3,65% на годишна база. За това намаление има логично обяснение – приходите от ДДС за внос са се свили с 20% до стойности от 2,5 млрд. лева. Основни причини за това са поевтиняването на петрола, което означава и по-малко ДДС за внасяне в хазната, както и възможността за отложено плащане на ДДС за някои стоки от стани извън ЕС. Именно заради тази мярка към момента не са внесени около 817 млн. лева от внос. Сред стоките, за които се използва тази възможност, са тези от групите “Руди, шлаки и пепели” – 528 млн. лв. и “Мед и изделия от мед” – 99 млн. лв, като 63 фирми избрали да отложат внасянето на ДДС.

Според данни на НСИ за първите 9 месеца на годината има ръст и на приходите от данък общ доход и осигуровки, което се дължи на увеличението на минималната работна заплата. По този начин в бюджета са постъпили общо 390 млн. лева. Приходите за бюджета от акцизи върху горивата (-6%) и алкохола (-9%) обаче намаляват. Това се дължи на по-малкото пътувания и хора в ресторантите, както и на по-малкото чужденци в курортите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент