Парламентът закри Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура

15 април 2022, 11:16 535

Съдиите, прокурорите и следователите от спецправосъдието ще се преназначават след подаване на заявление до съдийската или прокурорската колегия на ВСС

Парламентът окончателно закри Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за съдебната власт, предаде Investor.bg.

След като бъдат освободени от длъжностите „Административен ръководител“ и „Заместник на административен ръководител“, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават съответно съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжност „Административен ръководител“ или „Заместник на административен ръководител“.

Парламентът реши съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Решенията за преназначаване ще подлежат на предварително изпълнение.

В срок от 14 дни от обнародване на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегии на ВСС, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, заемана от тях преди назначаването им в специализираните съд или прокуратура.

В срок от 30 дни от изтичане на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд.

В един съд могат да бъдат преназначени до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще бъде отчетена и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

В 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответстващи на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура могат да бъдат назначени до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура.

В един следствен отдел ще бъдат преназначени до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализираната прокуратура.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент