Парламентът удължи на първо четене действието на държавния бюджет за 2022 г.

29 ноември 2022, 16:56 349

Вносител на законопроекта е служебният кабинет

Парламентът прие на първо четене законопроекта за продължаване на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. (ЗДБРБ), Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК), съобщи БТА.

Вносител на законопроекта е служебният кабинет, като той беше приет в пленарна зала със 127 гласа „за“, с 2 гласа „против“ и с 90 въздържали се.

Със законопроекта се осигурява продължаващо финансиране на редица социални и други плащания, както и се продължава действието на политиките и мерките, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г.

С него се позволява всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет въз основа на управленската си програма. Запазени са действащите данъчни облекчения и намалени данъчни ставки за периода, за който са одобрени от Народното събрание.

Заплатите, пенсиите и социалните плащания се финансират на достигнатите нива към декември 2022 г. Създадена е възможност да се извършват всички плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми на Европейския съюз. Предвидени са възможности за финансиране при спешни и неотложни обстоятелства като бедствия, COVID- 19, миграционен натиск и други.

Запазва се фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно действие на приетите политики и мерки от предходното редовно правителство и от предходното Народно събрание.

Запазва се и възможността за използване на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за заплащане и на ползвани за битови нужди, електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата, и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия и на туристически услуги съгласно Закона за туризма.

Предвидена е възможност държавен дълг (по чл. 87, ал. 2 от Закона за публичните финанси) да се поема и посредством средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари, което предоставя възможност за гъвкавост при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.

Чрез законопроекта се определя и редът за извършване на плащанията за издръжка по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент