Парламентът прие промени в Закона за българското гражданство, с които се отменят „златните паспорти“

24 март 2022, 15:03 824

Прекратява се възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиция

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за българското гражданство, с които се прекратява възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции – т. нар. „златни паспорти“, предаде Investor.bg.

С промените в закона се отменят разпоредбите, с които се дава възможност за придобиване на българско гражданство от лица, кандидатстващи за придобиване или получили разрешение за постоянно пребиваване за направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа за над 1 млн. лева или вложения за над същата сума в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, с което съответно са увеличили инвестицията при същите условия до 2 млн. лева.

В 6-месечен срок от влизане в сила на този закон Държавна агенция „Национална сигурност“ ще извърши проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобиване на българско гражданство. Приетите текстове от закона предвиждат информацията за резултатите от тази проверка да се предоставя на министъра на правосъдието с оглед преценка за прилагане на правомощията.

Депутатите гласуваха също подадените молби за придобиване на инвестиционно гражданство, по реда на отменените с приемането на този законопроект разпоредби, да бъдат прекратени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент