Парламентът прие окончателно промените в Закона за обществените поръчки

11 декември 2020, 14:19 522

Приети са нови положения за публикуването на актовете на възложителите, както и обявленията на параметрите по договорите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). С тях се регламентира издаването на индивидуалните административни актове на възложителите, създавани чрез Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“, предаде investor.bg, цитиран от БТА.

От началото на 2023 г. изрично ще се указва, че възложителите и стопанските субекти задължително трябва да използват платформата в случаите, когато:

  • подготвят решения, обявления и обяви за събиране на оферти и покани до определени лица;
  • публикуват документи по чл.36, ал.1 от ЗОП – всички документи, подлежащи на публикуване в РОП;
  • изпращат покани;
  • връчват решенията на възложителите в случаите, които са определени в закона;
  • подават заявления за участие, оферти и конкурсни проекти;
  • обменят информация и документи във връзка с разглеждането на заявления за участия, оферти и конкурсни проекти;
  • при искане и предоставяне на разяснения.

До 1 януари 2023 г. Централният орган за покупки в сектора „Здравеопазване“ и Централният орган за покупки за общините ще провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и за сключване на рамкови споразумения чрез използваните от тях платформи. До тази дата документите по процедурите за сключване на рамкови споразумения, както и за възлаганите въз основа на тях поръчки, ще бъдат обособявани в отделни електронни преписки в платформите на централните органи за покупки.

Промените в ЗОП гласят още, че възложителите ще изпращат за публикуване обявление и за приключване на договор за обществена поръчка или рамково споразумение, съдържащо информация относно изпълнението, прекратяването, развалянето или недействителността на договора за обществена поръчка.

Възложители и стопански субекти могат да използват платформата и при планиране, селекция на кандидати или участници, оценяване на оферти, подготвяне и изпращане на електронни жалби, както и в други случаи спрямо възможностите ѝ.

Когато при стартиране на процедура не бъде осигурено финансиране, възложителят ще трябва да посочи това обстоятелство в обявлението или в поканата за потвърждаване на интерес. При такива случаи възложителят предвижда в проекта на договор клауза за отложено изпълнение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент