Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

10 февруари 2022, 11:05 520

Отменя се данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи за лично ползване и/или свързани с използване на персонал

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). С тях се отменя данъкът върху разходите в натура, свързани със собствени, наети и/или предоставени за ползване активи за лично ползване и/или свързани с използване на персонал.

В законопроекта се предлага от 1 януари 2023 г. разходите в натура да бъдат третирани за данъчни цели като непризнати разходи. Така се запазва концепцията разходите, несвързани със стопанската дейност на данъчно задължените лица, да бъдат непризнати за данъчни цели чрез съответната данъчна техника.

В мотивите към законопроекта се уточнява, че се предлага и преходна норма във връзка с ваучерите за храна, а именно през 2022 г. работодателите да предоставят дължимите, но непредоставени ваучери за храна, заедно с ваучерите за следващ месец. Причината за това предложение е забавеното приемане на държавния бюджет за 2022 г.

Срокът за предложенията между първо и второ четене ще бъде пет дни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент