Парламентът прие на първо четене ново удължаване на бюджета от 2022 г. до приемането на нов

9 юни 2023, 11:34 269

Това гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет за 2023 г.

Парламентът прие на първо четене удължаването на бюджета от 2022 г. до приемането на нов. Удължаването предвижда увеличаване на пенсиите от юли, както и гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет за 2023 година, съобщи БНТ.

Между двете четения на законопроекта се очаква да бъдат приети предложения, свързани с приемането на 4,5 млрд. лева неснижаем минимум в Сребърния фонд, които не могат да бъдат пипани от Министерството на финансите, както и предложения на общините с искания за по-свободно използване на държавната субсидия заради предстоящите местни избори.

Държавата трябва да разплати до края на годината над 5,4 млрд. лева, свързани с евросредства, за да не ги загуби. В сумата са включени плащания по приключилите оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

Допълнителни разходи в удължителния закон са заложени за спасяването на „Български пощи“ и за нормалното функциониране на държавата. По данни на Финансовото министерство вече има забавяне на приходите за сметка на разходите, което увеличава дефицита. Той към момента е 1,2 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент