Парламентът прие на първо четене бащите да имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.

20 юли 2022, 15:10 405

Отпускът се разрешава в случай че бащата не е ползвал прехвърлен от майката или осиновителката отпуск за отглеждане на дете

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, съгласно които бащите ще имат право на платен отпуск в размер до два месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Отпускът се разрешава в случай че бащата не е ползвал прехвърлен от майката или осиновителката отпуск за отглеждане на дете. Това ще се случва с гарантирано право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване ( ДОО), предаде Investor.bg.

Поправките в нормативния акт са внесени заради изискване на европейското законодателство относно „равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи“. В мотивите към законопроекта на Министерския съвет се посочва, че законоустановеното право на бащите или осиновителите на платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е възможно да доведе до положително влияние върху балансираното участие на родителите при възпитанието и отглеждането на детето в семейна среда.

Вносителите посочват, че необходимите средства за изплащането на обезщетение при ползване на този тип отпуск ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

Депутатите определиха 3-дневен срок за предложения между първо и второ четене на законопроекта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент