Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г.

17 юни 2022, 10:26 484

В нея са заложени антикризисните мерки, планирани от правителството, а в стойностно изражение повече от половината средства са предвидени за увеличението на пенсиите

Депутатите приеха на първо четене предложената от Министерския съвет актуализация на държавния бюджет за 2022 г. В нея са заложени антикризисните мерки, планирани от правителството, а в стойностно изражение повече от половината средства са предвидени за увеличението на пенсиите.

Антикризисните мерки

От 1 юли всички пенсии ще бъдат осъвременени със средно 20%, вместо със заложените 6,1%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По „Швейцарското правило“ пенсиите на 770 хил. пенсионери ще бъдат преизчислени от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлация – в зависимост от това кое е по-благоприятно за конкретния пенсионер. Така минималната пенсия за България се увеличава с над 55% в рамките на година и половина и от 1 юли става 467 лева.

Като дългосрочна мярка в помощ на семействата с деца се предвижда увеличение на размера на данъчното облекчение – от 4 500 на 6 000 лева годишно. Ще бъде предоставена възможност това облекчение да се ползва на всеки три месеца през годината.

Антикризисният пакет включва и компенсации във връзка с високите цени на горивата. До края на 2022 г. всички граждани ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

Въвежда се 0% ДДС за хляба за срок от една година, като за същия период ДДС ставката на виното и бирата ще бъде върната на 20%.

За срок от една година ДДС за парното и топлата вода ще бъде намален на 9%. Същото се отнася и за ДДС природния газ за крайни потребители/битови нужди, както и за ДДС ставката по отношение на книгите.

Електроенергията, природният газ и метанът се освобождават от акциз.

Пакетът от антикризисни мерки включва още: увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 на 100 000 лева; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.; въвеждане на електронни ваучери за работещите и увеличаване на общия им размер до 1,2 млрд. лева; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия – с цел компенсиране на небитовите потребители.

Актуализираната бюджетна прогноза

По отношение на икономическото развитие на България, през 2022 г. се очаква реалният растеж на брутния вътрешен продукт ( БВП) да достигне 2,9%. Това е понижение спрямо прогнозата, с която беше приет Бюджет 2022 г. и се дължи основно на променените икономически нагласи заради войната в Украйна. Същевременно очакванията за ръст на икономиката са леко завишени спрямо пролетната прогноза, тъй като се наблюдава добро представяне на икономиката през първото тримесечие на годината.

Предвижда се инфлацията да продължи да се покачва, а средногодишната ѝ стойност да достигне 11,6%. Корекцията в прогнозата се дължи основно на по-високото от очакваното поскъпване на храните и неенергийните нехранителни стоки по линията на по-силни ефекти от суровините и енергоносителите. Очаква се цените на услугите да се повишат с 9,8% в края на годината, а на неенергийните нехранителни стоки – със 7,1%. Повишението в цените на транспортните горива се предвижда да се забави до 13,9%.

Лимитът на нов държавен дълг се повишава с допълнителни 3 млрд. лева и става 10,3 млрд. лева.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс през 2022 г. се очаква да се увеличи до 2,4% от прогнозния БВП, което се дължи на по-големия отрицателен баланс при търговията със стоки.

Заетите лица се очаква да се увеличат с 1,7%, което от части се дължи и на включването на бежанци в пазара на труда. Така безработицата за годината се очаква да бъде 4,5%. Този коефициент е по-нисък спрямо предходната прогноза, в която очакванията бяха за 5% годишна безработица.

Номиналното нарастване на доходите от труд се очаква да остане високо. През 2022 г. номиналният растеж на компенсацията на един нает се оценява на 9,2%, като този показател е ревизиран във възходяща посока с около 1 процентен пункт.

Данъчните приходи към края на 2022 г. се очаква да достигнат 30,7 млрд. лева, което е ръст с 12,3% спрямо отчета за 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент