Парламентът одобри на първо четене Закона за електронното управление

3 февруари 2022, 17:42 576

С промените в закона се закрива Държавна агенция „Електронно управление“

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за електронното управление (ЗУЕ), с които Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) се закрива. До тази мярка се стигна след създаването на Министерство на електронното управление, предаде „Дневник“.

Новосъздаденото министерство ще бъде допълнено с дирекция „Информационни технологии“, която вече е извадена от Министерството на транспорта. Така пълното му наименование се променя от „Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията“ на „Министерство на транспорта и съобщенията“.

Всички функции на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ ще бъдат прехвърлени на министъра на електронното управление Божидар Божанов. С одобрението на законопроекта бяха регламентирани и неговите правомощия и задължения. Те включват разработване и внасяне в Министерския съвет на Стратегия за развитието на електронното управление, както и реализиране на проекти за всички администрации в неговия ресор и информационните технологии, подготовка на проекти на международни договори в тази област и др.

При представянето на законопроекта министър Божанов увери, че политиките по киберсигурност ще бъдат в обхвата на неговия ресор. Предвижда се да има оперативно звено, което да следи работата на системите, както и мониторинг на тези, които се отнасят към националната сигурност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент