Парламентът одобри 15% данък за компаниите с годишен оборот над 750 млн. евро

13 декември 2023, 09:48 280

Прието е и увеличение на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хил. лева на 166 хил. лева

Въвежда се корпоративен данък от 15% за многонационалните и големите национални групи предприятия, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи БТА.

С измененията се въвеждат правилата на европейска директива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи многонационални групи предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар. 

Допълнителните печалби на многонационалните и големите национални групи предприятия ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък. Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност. Данъчната ставка на допълнителния данък е положителната разлика между 15% и ефективната данъчна ставка на многонационалната или голямата национална група предприятия за юрисдикцията.

С редакция, предложена от депутати в пленарната зала, се даде възможност от допълнителен данък да бъдат освободени инвестициите на компаниите.

Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г.

С приетите промени се въвежда и нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък за инвестиции, която може да се прилага до 31 декември 2029 г., но само след датата на получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.

Парламентът гласува на второ четене и текстове от Закона за ДДС

Депутатите удължиха диференцираната ставка от 9% ДДС за ресторантьорите до 31 декември 2024 г. Това стана с гласуваните на второ четене текстове от Закона за данък върху добавената стойност. Поправките бяха гласувани със 184 гласа „за“, 7 „против“ и двама въздържали се.

Парламентът прие още диференцираната ставка от 9% ДДС за общата туристическа услуга и за фитнесите да е в срок до 30 юни 2024 г. включително. 

С друга редакционна поправка, направена в зала, бе решено клиентът да има право да задържи плащането, докато не получи касов бон, като с първоначалното предложение на Министерство на финансите се даваше възможност клиентът да не заплати услугата. С редакционната поправка текстът бе заменен със „задържи плащането“.

Бе прието и увеличение на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хил. лева на 166 хил. лева. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент