Парламентът гласува окончателно Закона за бюджета на НЗОК

23 февруари 2022, 10:42 517

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2022 г. е 8%

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2022 г. е 8%. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК), предаде БТА.

За срока на извънредната епидемична обстановка по Закона за здравето, чрез трансфер от централния бюджет към този на НЗОК, се осигуряват средства за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на персонала на първа линия, както следва: за лекари – в брутен размер от 600 лева; за магистър-фармацевти, работещи в аптека – в размер на 600 лева; на помощник-фармацевти и медицински сестри – в размер на 360 лева; на санитари – в размер на 120 лева. Допълнителни трудови възнаграждения по съответния член от Закона за здравето няма да се изплащат на лекари и магистър-фармацевти с месечна брутна заплата над 5 000 лева.

Министерството на здравеопазването ежемесечно до края на месеца, следващ отчетния, въз основа на получено искане от НЗОК, ще предоставя трансфер към бюджета на НЗОК за финансиране на разходите за лекарствени продукти – за ваксини и дейности по прилагането им, за дейности за здравно неосигурени лица и др.

Министерският съвет може да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на НЗОК за 2022 г. по реда на Закона за държавния бюджет за 2022 г. при необходимост от допълнителни разходи за дейности, свързани с пандемията от COVID-19.

Парламентът одобри икономията на разходите за персонал да може да се използва текущо или с натрупване за изплащането на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати с дължимите за тях осигурителни вноски и/или за други разходи.

Законът влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2022 г., с изключение на два параграфа от Преходните и заключителни разпоредби, влизащи в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент