Парите за втора пенсия – почти колкото инфлацията

11 ноември 2020, 00:00 929

Прогнозите за 2050 г. са на всеки пенсионер да се падат по-малко от двама души в трудоспособна възраст

Средната доходност на универсалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите български граждани за втора пенсия, е 67,8% за 16 години. Това сочат данните на Комисията за финансов надзор (КФН), цитирани от „Труд“.

Периодът от 16 години обхваща времето от 30 юни 2004 г., когато КФН публикува подробни данни за доходността на фондовете, до 30 юни 2020 г. Данни на НСИ сочат, че инфлацията за същия период е сходна – 69,4%. Това означава, че за дълъг период от време пенсионните фондове не само са достигнали доходност, близка до инфлацията, но и са запазили стойността на парите на гражданите. Причината е, че ако човек спестява например по 100 лева месечно и ги държи при себе си, вместо да ги вложи в пенсионен фонд, след 10 години той няма да може да си купи същите стоки и услуги, които може да закупи в момента – тъй като парите ще са изгубили стойността си.

Доходността на частните пенсионни фондове е по-висока от лихвите по банковите влогове. Това показва, че е по-изгодно човек да внася вноски за пенсия, отколкото да държи парите си на влог.

Според PensionsEurope (организация, представляваща асоциации на пенсионните фондове в страни от ЕС) през 2050 г. в България на всеки пенсионер ще се падат по-малко от двама души в трудоспособна възраст, което е една от най-тежките прогнози за всички държави членки. В позицията на PensionsEurope се защитава идеята за допълнително пенсионно осигуряване, което ще бъде все по-необходимо, за да се постигнат адекватни пенсии. Според тях препоръката на експертите от Better Finance вноските във втория стълб да бъдат отменени и спестяванията на осигурените лица да бъдат прехвърлени в държавния стълб е опасна, а докладът им за България съдържа „невярна/некоректна информация“ и грешни заключения за провала на българските частни пенсионни фондове.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент