Парите от частните пенсионни фондове ще се наследяват

10 ноември 2020, 00:00 1027

Наследниците могат да получат сумата еднократно или на вноски

Средствата, натрупани по индивидуалните партиди в частните пенсионни фондове, ще могат да се наследяват при смърт на пенсионера, предава БТА. Съгласно Кодекса за социално осигуряване това ще е възможно, ако лицето е получавало пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане.

Наследяването ще зависи от правилата на съответно осигурително дружество, а също и от условията в конкретния договор, който лицето е подписало. Предвидена е възможност парите да се наследяват и когато пенсионерът е получавал пенсия под формата на разсрочено изплащане. В този случай наследниците ще могат да получат остатъка от средствата по индивидуалната партида – еднократно или на няколко пъти. Ако обаче лицето няма наследници, то парите му за втора пенсия ще останат във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.

В случай че лицето получава втората си пенсия разсрочено и няма наследници, остатъкът от средствата в универсалния фонд се прехвърля в резерва за гарантиране изплащането на пожизнени пенсии, а този в професионален фонд – в държавния бюджет.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент