Държавата оказва парична помощ за работодатели и безработни

9 март 2021, 11:40 683

От 8 март бюрата по труда приемат заявления за ползване на финансова подкрепа

Работодатели и регистрирани безработни вече могат да подават своите заявления за получаване на финансова помощ във всички бюра по труда, обявиха от Министерството на труда и социалната политика, цитирани от „Монитор“. Паричната помощ се изплаща по Закона за насърчаване на заетостта и е част от мерките за стимулиране на пригодността за работа, предприемачеството и мобилността.

Програмата ще окаже подкрепа на работодателите, ако за обявена от тях позиция бъде одобрено регистрирано безработно лице, което влиза в целевата група на Националния план за действие по заетостта през 2021 г.

Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции за безработните и за ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място. Допълнителни 200 лева на месец ще се отделят за поемане на квартирни и други разходи, ако работното място е на повече от 50 километра от местоживеенето на новоназначените работници.

Подпомагането на собствена стопанска дейност ще бъде оказано въз основа на одобрен бизнес проект, като полагащите се по програмата обезщетения се изплащат наведнъж при безработица или еднократно се предоставят до 4 000 лв. за стартиране на бизнеса.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент