Отсрочване на банковите заеми до края на 2021 г.

14 декември 2020, 19:22 637

БНБ одобри новите мерки

Гражданите и компаниите ще могат да разсрочат заемите си максимум до края на 2021 г., ако са пострадали от противоепидемичните мерки, предава БТА. Това става възможно, след като БНБ одобри новите правила за мораториум върху кредитите.

Заявления с искания за отсрочване могат да бъдат подавани до 23 март 2021 г. Банките имат срок до 30 март да се произнесат по одобряването. Отлагането на вноските може да е до 9 месеца – така, ако заявлението бъде подадено в края на март 2021 г., отсрочването може да е до края на 2021 г. Отсрочване може да се поиска и за задължения по кредитни карти и овърдрафт по банкова сметка. Сроковете, в които може да стане това, са същите както при заемите.

От отсрочване могат да се възползват и лица, които вече са отложили връщане на своите заеми. Условието е общият период на отлагане да не е повече от 9 месеца – например, ако до тук са използвали вече 6 месеца, имат право на още 3.

Всички желаещи да отсрочат задълженията си към банките следва да подадат заявление в съответната банка, а заемът им да е редовно обслужван. Допуска се просрочие с до 90 дни.

Одобрени са 2 варианта, според които да се осъществява отсрочването. Според първия заемополучателите не внасят нито лихви, нито главница. При този вариант клиентите на банката трябва да подпишат анекс към договора си, с който срокът на заема да бъде удължен с толкова месеца, колкото е отсрочката. Дължимата лихва за гратисния период ще бъде разпределена между оставащите вноски по заема.

Втората опция за разсрочване предвижда да бъде отсрочена само главницата, а клиентите на банките да продължат да плащат лихви. В този случай срокът на заема също трябва да бъде удължен с поискания от клиента гратисен период.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент