Отпускат помощи за горива за уязвими групи

13 януари 2023, 09:48 480

Предстои да бъдат определени критериите, по които компенсациите ще може да бъдат получавани

Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта, като приеха на второ четене Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Промените минаха със 153 гласа „за“ и нито един „против“, съобщи Нова телевизия.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт, като те ще бъдат връчвани годишно. Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите. След обнародване на закона Министерският съвет ще има един месец да изработи наредба за условията.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България. Те трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Те ще се в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на уралския нефт.

Според вносителите най-вероятният критерий ще бъде хората над максималния осигурителен доход на член от семейството, който сега е 3 400 лева, да не бъдат обект на подпомагане по тази програма. За всички останали ще има помощи, като според изчисленията на вносителите би трябвало всеки шофьор да получи около 1 000 лева за година.

Правителството може да преустанови предоставянето на помощта при липса на средства.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент