Отпускат над 400 млн. лева за стартъпи през финансови и дялови инструменти

6 април 2022, 10:00 407

През новия програмен период Европейският съюз ще стимулира още по-активно предприемачеството и стартиращите компании

Над 280 млн. лева от Фонда на фондовете и 150 млн. лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат насочени към български стартъп компании. Средствата ще достигнат до тях през финансови и дялови инструменти. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с представители на над 20 иновативни стартъпа от различни сектори, предаде Investor.bg.

На срещата, проведена в София Тех Парк, Лорер съобщи, че през новия програмен период Европейският съюз ще стимулира още по-активно предприемачеството и стартиращите компании. Част от средствата ще бъдат дялови инвестиции в стартъпи с цел подкрепа на техния растеж. Идеята е моделът на успешните български стартъп компании да се мултиплицира, като се подкрепя от финансови инструменти.

По думите на Лорер, през следващия програмен период ще се отделят средства и за стимулиране на връзката между науката и бизнеса. Ще бъдат насърчени кадрите, създаващи интелектуална собственост, както и компаниите, които се нуждаят от академични разработки с цел създаване на по-умни продукти. Министерството на иновациите и растежа ще работи активно с Министерството на образованието в тази посока, като за технологичен трансфер са предвидени поне 100 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент