Отпускат допълнителни над 3,2 млн. лева за заетост на лица с увреждания и продължително безработни

11 ноември 2022, 12:04 363

От тях близо 1,2 млн. лева ще бъдат насочени към Национална програма за заетост и обучение на лица с трайни увреждания

Допълнителни средства в размер над 3,2 млн. лева по Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) ще бъдат насочени към програми и мерки за заетост и обучения на безработни лица с увреждания, продължително безработни и хора в предпенсионна възраст, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Близо 1,2 млн. лева допълнителен финансов ресурс ще бъде насочен към Национална програма за заетост и обучение на лица с трайни увреждания, което се дължи на засилен интерес от страна на работодателите. Програмата осигурява възможност за трудова реализация и 2-годишна заетост за безработни лица с увреждания.

Средствата по програма „Помощ за пенсиониране“ ще бъдат увеличени с над 820 хил. лева. Програмата предлага дългосрочна субсидирана заетост и е търсена предимно в малките населени места.

Други над 700 хил. лева ще бъдат насочени към насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта, към които има силен интерес от страна на работодатели и безработни.

Бюджетът на програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица ще бъде увеличен с близо 500 хил. лева. Причина за преразпределението на допълнителни средства към нея е възможността за осигуряване на работници за преодоляване и превенция на аварийни ситуации.

В периода от януари до септември 2022 г. по програми и мерки по НПДЗ е осигурена работа за 23 210 безработни лица, а 9 161 са се включили в обучения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент