Отпускане на първите пенсии от частните пенсионни фондове

14 декември 2020, 00:00 881

От 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г. желаещите могат да прехвърлят средствата си към НОИ

През септември 2021 г. ще бъдат отпуснати първите държавни пенсии за стаж и възраст на хора, които са осигурени и в универсален пенсионен фонд.

За тази категория пенсионери, на които предстои да получат плащания от частните пенсионни фондове, важи правилото за намаление на държавната пенсия с около 9%, според което след 1 септември пенсиите ще бъдат намалявани. Това се отнася както за пенсиите за стаж и възраст, така и за инвалидните.

Във формулата за определяне на държавните пенсии от 1 септември 2021 г. ще се вземат предвид вноските във фонд Пенсии”, които са правени от държавния бюджет в размер на 12% в периода от 2009 г. до 2015 г. Освен това при определянето на размера на пенсията ще се взема предвид и броят на месеците, през които човек е осигуряван в универсален пенсионен фонд, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж.

Желаещите да прехвърлят парите си към НОИ могат да го направят от 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г. Този срок важи за хора, на които до 30 юни 2021 г. остават по-малко от 5 години до навършване на възрастта за пенсиониране. Хората обаче трябва да преценят много внимателно дали за тях получаването на две пенсии ще бъде по-малко от една. Например, ако човек е осигуряван на минимални доходи, той ще получава минималната държавна пенсия. Така ако прехвърли парите си в ДОО, пак ще получава минимална пенсия и изцяло ще загуби парите си, които са били натрупани в универсалния пенсионен фонд.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент