Отпада изискването за липса на данъчни задължения при кандидатстване за помощ

22 декември 2020, 00:00 556

Мярката е в подкрепа на микро-, малките и среди предприятия

Микро-, малки и средни предприятия вече ще могат да кандидатстват по програмата за 156 млн. лева в подкрепа на бизнеса, засегнат от противоепидемичните мерки, при по-облекчени условия, предава БТА.

Чрез промени в закона само предприятия с неплатени задължения, които са установени с ревизионен акт, няма да могат да получат безвъзмездна финансова подкрепа. Това означава, че ако на предприятията не е издаден такъв, те могат да кандидатстват – дори да имат неплатени задължения към хазната. Останалите компании ще могат да получат за периода на затварянето 10% или 20% от оборота си за същия период на миналата година. Предстои промените да бъдат обнародвани в „Държавен вестник“, за да влязат в сила.

 

Облекчение има и във връзка с отпадане на необходимост от документ, който да докаже дали предприятието е миро-, малко или средно. Проверките за дейността на заведенията ще стават автоматично чрез Инспекцията по труда.

 

Срокът за кандидатстване се удължава до 20 януари 2021 г., а периодът за получаване на помощта става от 27 ноември до 31 януари. Компаниите трябва да са с до 250 служители и да са регистрирани преди 1 октомври 2020 г. А максималната помощ, която един бизнес може да получи, е 150 хил. лв. Припомняме, че затворените магазини в търговските молове, както и самите молове, ще бъдат подпомогнати с 10% от оборота си. За ресторантите и заведенията помощта е в размер на 20% от оборота. Изключение за даването на помощи има за бизнеси, които участват в програмата за развитие на селските райони, фирми от финансовия сектор, организатори на хазарт и производители и търговци с тютюн.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент