Отново се разпространява фалшив имейл от името на НАП

7 януари 2021, 12:05 640

Съобщението съдържа информация за възстановяване на данък в размер на 210 лева

НАП предупреждава, че отново се разпространява фалшив имейл от името на приходната агенция.

Съобщението съдържа информация за възстановяване на данък в размер на 210 лева, като приканва получателите да отворят линк, чрез който да заявят избран от тях начин за връщане на сумата.

Името, посочено в имейлите, е nra.bg, но електронният адрес е g_genchev@abv.bg. Текстът на фалшивото съобщение гласи следното (публикуваме го без редакторска намеса):

„национална агенция за приходите на българия

Получихте 210 лв. Възстановяване на данък

попълнете начина си на плащане (активен линк – б.а.) Този процес може да отнеме 5-10 дни. Моля, щракнете върху връзката по-долу и изберете начина си на плащане на възстановяване“.

Това е класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т.н., посочват от НАП. Имейлът, от който бяха разпространявани съобщения предишният път, беше admin@royapay.ir.

От приходната агенция съветват, подобно на предния път, ако получите такъв имейл, да не го отваряте, а да го изтриете. Също така в никакъв случай не трябва да се отваря изпратеният линк. Ако вече сте го направили, сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, посочват от НАП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент