Отново предстоят изменения в Правилника за прилагане на ЗДДС

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
11 февруари 2021, 18:00 757

Основните промени ще допълнят правилата относно доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки

Днес в Портала за обществени консултации към Министерски съвет и на интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван Проект за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ППЗДДС). Проектът отразява измененията и допълненията в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), които са направени във връзка с въвеждане в закона на разпоредбите на Директива (ЕС) 2017/2455 на Съвета от 5 декември 2017 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО и Директива 2009/132/ЕО по отношение на някои задължения, свързани с данъка върху добавената стойност, приложими при доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки, както и на Директива (ЕС) 2019/1995 на Съвета от 21 ноември 2019 г. за изменение на Директива (ЕС) 2006/112/ЕО по отношение на разпоредбите, отнасящи се до дистанционните продажби на стоки и някои вътрешни доставки на стоки.

Основната част от промените касаят прилагането на специалните режими при внос на стоки. Част от измененията са направени във връзка с необходимостта от подаване на месечна декларация по специалния режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос пред Агенция „Митници“, както и какви данни трябва да бъдат посочени в декларацията. Предвидено е данъкът при внос да е изискуем от получателя, когато не са налице условията за прилагане на режим за внос или отсрочено плащане на данъка при внос. В проекта са уточнени и подробности във връзка с прилагането на тези специални режими, както и какъв е редът за издаване на служебни идентификационни номера от НАП при съответната регистрация.

Във връзка с Брекзит са предвидени специални разпоредби относно определяне на мястото на изпълнение при доставки до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Посочено е и при кои видове доставки Северна Ирландия се счита за държава членка на ЕС.

Предвиждат се и други редакционни и технически промени във връзка с необходимостта от привеждане на приложенията в ППЗДДС в съответствие с направените изменения в ЗДДС.

Срокът за обществено обсъждане е до 13 март 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент