Отнемането на шофьорската книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби са противоконституционни

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
25 март 2021, 13:36 795

Според КС ограничаването на основни конституционни права на гражданите, което цели да компенсира неспособността на държавата да си събере вземанията, е недопустимо

С решение № 3 от 23 март 2021 г. по конституционно дело 11/2020 г. на Конституционния съд (КС) е обявена противоконституционността на разпоредбите от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които уреждат принудителни административни мерки за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик заради неплатени глоби.

Делото е образувано на 15 юли 2020 г. по искане на омбудсмана на Република България. В искането е посочено, че с оспорените разпоредби се ограничават основни права на гражданите, както и на конституционни принципи.

В мотивите си конституционните съдии посочват, че оспорените разпоредби не представляват принудителни административни мерки по смисъла на Закона за административни нарушения и наказания. Тяхното становище е, че истинската цел на законодателя всъщност е да принуди длъжниците да заплатят наложените им по ЗДвП глоби, като се заобиколи предвидения в закона ред, което представлява санкция за несъществуващо нарушение. Конституционните съдии посочват и че в правовата държава е недопустимо да се ограничават конституционни права на гражданите, само за да се компенсира неспособността на държавата да събере наложените глоби.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент