Откупуване на година трудов стаж струва поне 1 550 лева

17 август 2021, 10:36 608

Цената на година стаж е в размер на 19,8% от дохода, на който служителят се осигурява

Откупуването на година трудов стаж струва поне 1 554,40 лева, предава „Днес.бг“. Цената е в размер на около 19,8% от осигурителния доход на откупуващия, тоест при минимален осигурителен доход в момента от 650 лева, откупуването на стаж ще струва по 128,70 лева на месец.

Осигурителните вноски за закупуване на осигурителен стаж са в размера, определен за фонд „Пенсии“ за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. При промяна на минималния осигурителен доход или размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ се променя и месечният размер на дължимата осигурителна вноска.

Месечната вноска за откупуване на осигурителен стаж зависи от размера на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, установен за периода, когато се закупува стажът, и от установения за същото време размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“.

Сумата на дължимите вноски се формира при умножаване на месечния размер на вноската по броя на месеците, за които се откупува стаж. Осигурителен стаж може да се закупи във всеки банков клон, като вноските се внасят по сметка на НАП. Информация за закупуване на осигурителен стаж по чл. 9а, ал. 1 или ал. 2 от КСО се получава в банковия клон. Закупуването на стажа се декларира в декларация №8 в ТД на НАП по реда на чл. , ал. 1 и 1 от КСО.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент