Открит е първият в България Център за активиране на неактивни хора

11 май 2023, 12:52 289

Предстои врати да отворят още пет

Открит е първият в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Той е първият от шестте, планирани да заработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се реализират по проект „Започвам работа“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и социалните партньори. Центровете се създават към бюрата по труда в шестте града с цел да се приложат иновативни подходи за активиране на неактивните хора и комплексна подкрепа за тяхното мотивиране и включване на пазара на труда.

По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове се цели тръгване по иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар, посочват от социалното министерство.

Най-голямата трудност при групата на неактивните лица е, че те са загубили трудовите си навици. Идеята на центъра е да ги мотивира да не разчитат единствено на социалните помощи.

В новосъздадените центрове неактивните хора ще могат да се запознаят с пълния набор от услуги, предлагани от Агенция по заетостта. Служителите в тях ще мотивират лицата за активно поведение на пазара на труда чрез насърчаване за регистрация в бюрото по труда и ползване на услуги за интеграция в заетост, информиране, консултиране, групови мероприятия, насочване към свободни работни места, обучения, валидиране на професионални умения и квалификация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент