От септември започва изплащането на първите суми от частните пенсионни фондове

11 май 2021, 15:45 597

Само 3 400 от първите 17 000 пенсионери с втора пенсия са с натрупвания по партидата си, които им позволяват да получават пожизнена пенсия

Около 20% от първите пенсионери, които ще получават пари за старост и от универсален частен пенсионен фонд, имат достатъчно натрупани средства по партидата си, за да получават пожизнена пенсия. През септември ще започне изплащането на вторите пенсии за 17 000 жени, родени през 1960 г., като само около 3 400 от тях са с натрупани суми до живот.

Според данни на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предоставени на в. „Телеграф“, събраната сума в партидата трябва да възлиза на поне 9 000 лева. Минимумът, който ще получат тази година, е 45 лева месечно. По-висока сума ще получават бъдещите пенсионери с най-голям обем натрупани средства по партидите си – над 20 00 лева. Втората пенсия, която ще се изплаща пожизнено на тези лица, може да достигне до 170 лева месечно.

В първата кохорта пенсионери с втора пенсия попадат 200 000 жени, родени в периода между 1960 и 1963 г. Очаква се през 2024 и 2025 г. да се пенсионират и над 58 000 мъже, осигуряващи се в универсален пенсионен фонд.

Делът на хората, които ще получават пожизнена втора пенсия, ще се увеличава постепенно, тъй като все повече хора ще имат пълен период на осигуряване.

Само 10,2% от първите 17 000 пенсионери, които ще получат втора пенсия, нямат пропуски в осигурителния си стаж. Те имат натрупани средно по 9 689 лева по партидите си, като до септември сумите им ще нараснат още повече.

На другия полюс обаче застават осигурените лица с най-малки натрупвания (под 900 лева) – около 20% от пенсионерите. Съгласно промените в КСО те ще могат да получат парите си само наведнъж. Това са хора, които са натрупали суми под трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, който през 2021 г. е 300 лева.

Самото изчисление на размера на втората пенсия се основава на три показателя: сумата в партидата на лицето, техническия лихвен процент (т.е. очакваната доходност) и очакваната продължителност на живота след пенсиониране. Фактор е и това дали през всичките изминали години ежемесечните осигурителни вноски са били внасяни регулярно в частния пенсионен фонд. Техническият лихвен процент и биометричните данни, на основата на които се определя продължителността на живота, са обект на решение на регулатура – Комисията за финансов надзор (КФН).

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване посочват още, че на този етап дружествата очакват от КФН да предложи и одобри необходимите промени, касаещи изплащането на вторите пенсии, в над 24 поднормативни акта и наредби на основание приетите промени в КСО. Всяко дружество работи активно по подготовката на продуктите, които по план трябва да бъдат готови до началото на септември. Конкретните предложения от пенсионните компании за осигурените лица ще бъдат в пряка зависимост именно от навременната актуализация на наредбите към КСО.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент