От днес Комисията за защита на конкуренцията има правото да извършва проверки на частни помещения

26 февруари 2021, 17:23 836

Обнародвани са измененията в Закона за защита на конкуренцията, с които се разширяват правомощията на специализирания държавен орган

В Държавен вестник (бр. 17 от 26.02.2021 г.) е публикуван приетият на 11.02.2021 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Промените влизат в сила с датата на обнародването - 26.02.2021 г., с изключение на новата глава, уреждаща материята за нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти, която влиза в сила от 01.11.2021 г.

Измененията в законопроекта уреждат разширяване на настоящите правомощия на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). След получаване на разрешение от вече изрично определения Административен съд – София област, Комисията ще има правото да извършва проверки на място в частни помещения (като домове или превозни средства на директори, управители и други членове на персонала на дружества или на сдружението на предприятия), ако има основателно подозрение, че в тези помещения се съхраняват служебни документи. По този начин се осигурява продължаващото съответствие на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) с нормите на Директива (ЕС) 2019/1 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 г. за предоставяне на правомощия на органите по конкуренция на държавите членки, за да бъдат по-ефективни в правоприлагането, както и за гарантиране на правилното функциониране на вътрешния пазар (Директива ECN+).

В изпълнение на изискването на Директивата ECN+ за независимост и засилване на правомощията на ведомствата по конкуренция, КЗК вече може с мотивирано разпореждане да откаже образуване на производство, ако случаят не попада в обхвата на приоритетите за правоприлагане, определени от контролния орган и публикувани на интернет страницата му. По този начин ще се осигури прозрачност на условията, при които може да бъде отхвърлено разглеждането на жалби, които не са приоритет за предотвратяване на нелоялни търговски практики, а целта е комисията ефективно да използва ресурсите си към предотвратяването на по-сериозните антиконкурентни практики.

Концентрациите от предприятия, подлежащи на задължително предварително уведомление, вече ще бъдат оценявани от Комисията преди издаване на разрешението за концентрация. При оценката ще се следи за икономическата и финансовата сила на участниците в концентрацията, необходимостта от поддържане и развитие на конкуренцията на съответния пазар, действителната и потенциалната конкуренция между предприятията и т.н.

Създава се и изцяло нова глава в ЗЗК, която регулира нелоялните търговски практики при веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти и ще урежда както абсолютни и условни забрани в практиката, така и изключения от тях. По този начин националното законодателство се привежда в съответствие с нормите на Директива (ЕС) 2019/663 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2017 г. относно нелоялните търговски практики в отношенията между стопанските субекти във веригата на доставки на селскостопански и хранителни продукти. Новосъздадената глава, регулираща тази материя, ще влезе в сила на 11.01.2021 г.

Давността за установяване на нарушение от КЗК и налагане на санкции за нарушение по чл. 101 или 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз вече се прекъсва по време на производство по правоприлагане пред национален орган по конкуренция на друга държава членка на Европейския съюз, или Европейската комисия, ако производството е във връзка с нарушение, засягащо споразумение, решение на сдружение на предприятие, съгласувана практика или друго поведение, забранено в същите членове от ДФЕС.

Въвеждат се и допълнителни мерки за защита на самоличността на жалбоподателя или на посочената от него информация, при поискване от негова страна. За целта е уредена възможността КЗК да откаже да предостави достъп на страните и конституираните заинтересовани лица до материалите на образувано производство, ако според подателя разкриването на тази самоличност или информация би му навредило по непоправим начин.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент