От април автомобилите ще минават ГТП само с платена застраховка „Гражданска отговорност“

1 март 2021, 17:04 522

В момента в пунктовете се проверява само дали данъкът е платен

От април 2021 г. автомобилите, чийто собственик не е платил застраховка „Гражданска отговорност“, няма да бъдат допускани до технически преглед. Проверката ще се извършва автоматично, съобщи заместник-директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, цитиран от „24 часа“.

Войновски съобщи, че са надградени електронните регистри за техническа изправност на автомобилите и за обучение и изпити за шофьорска книжка. Създаден е и нов модел на контрола на служителите на администрацията. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, а предоставените средства възлизат на 990 553 лева.

В началото на 2021 г. е подписано споразумение с Гаранционния фонд и в момента се изгражда връзката между фонда и агенцията, т.е. пунктовете за технически преглед. Проверката в пунктовете за платена застраховка „Гражданска отговорност“ ще може да се извършва от началото на април. В момента там се проверява дали данъкът на автомобила е платен.

С помощта на новите надградени системи ще може също така при техническия преглед да се проследи дали автомобилът е спрян от движение от органите на МВР заради неплатена застраховка, като при такава ситуация превозното средство няма да се допуска до преглед. Това вече е възможно, тъй като системите са надградени и е осигурен обмен на данни между „Автомобилна администрация“, НАП, МВР и Гаранционния фонд. Свързани са общо 12 регистъра и бази данни.

За да се избегнат грешки, данните за автомобила вече се попълват автоматично от регистрите на МВР, а не по стария метод – със сканиране на данните от талона, когато превозното средство влезе в пункта за технически преглед.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент