От АИКБ настояват за помощ и за работещите предприятия

17 декември 2020, 00:00 628

150 млн. лева искат от Асоциацията за компании с над 40% спад на приходите

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за финансова помощ и за работещите предприятия, които обаче бележат спад на оборота, предава БТА.

Това става ясно от телевизионно интервю на Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По време на участието си в предаването Велев посочва, че втората вълна на коронавируса е предизвикала разширение на рамката на ЕС за държавните помощи на бизнеса, като при спад над 30% на продажбите за едно предприятие то подлежи на помощ от правителството. Поради това от АИКБ излизат с предложение предприятията със спад на приходите от над 40% през последните 3 месеца да бъдат подкрепени от бюджета. Според Велев има възможност да бъдат отпуснати 150 милиона за целта, тъй като бюджетният дефицит е сравнително нисък.

Средствата в размер на 150 млн. лева са изчислени според европейската рамка на помощта и БВП на страната. Според Велев така ще бъдат подпомогнати пропорционално всички тежко засегнати бизнеси, а не само тези, които са затворени и които ще се възползват от помощта по линия на ОП „Конкурентоспособност".

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент