От 3 юли използването на пластмасови прибори се забранява със закон

16 февруари 2021, 12:57 689

Националната стратегия за управление на отпадъците цели за 7 години да се намали почти двойно използването на найлонови торбички, както и да се въведат редица по-строги мерки за ограничаване на битовите отпадъци

Използването на пластмасови чинии, прибори за хранене, сламки, пръчки за балони и други подобни изделия ще бъде забранено с промени в закон и наредба към него. Това ще стане от 3 юли, когато влиза в сила евродирективата за ограничаване използването на пластмасови изделия, предаде „24 часа“.

Новите законови текстове се подготвят от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и се очаква да бъдат финализирани през пролетта. Това стана ясно от Националната стратегия за управление на отпадъците за следващите 7 години, която беше публикувана за обществено обсъждане. Една от основните цели, които са заложени в нея, е да се намали образуването на боклуци, което ще се случи основно чрез кръгова икономика – за да може продуктите, съдържащи важни суровини, да не се превръщат в боклук.

Сред главните цели е също така да се намали използването на найлоновите торбички за пазаруване, като целта е от 70 средно на човек годишно през 2028 г. бройката да се редуцира до 40. От РИОСВ ще извършват проверки в търговските обекти, за да установят дали за всяка торбичка се заплаща такса. Ще се насърчава и по-дългото използване на уреди в домакинствата, както и ремонтирането им в случай на повреда, вместо заменяне с нови.

10 млн. лева са предвидени в стратегията за безвъзмездно предоставяне на компостери за биоотпадъци на домакинствата. До 2028 г. целевата бройка е 100 000. Отделно с 40 млн. лева ще се финансират проекти на общините за подобряване управлението на отпадъци, както и 50 млн. лева за финансиране на бизнеса за технологии и нов дизайн на продукти, за да се намали количеството на отпадъците.

Внесено е предложение общините да намалят пантентния данък за всички компании, следващи принципите на кръговата икономика.

Заложени са и конкретни мерки за намаляването на хранителните отпадъци. Във връзка с това се предвижда да се събира информация за точното им количество, както и да се разработи стратегия и ръководство относно това как да не се образуват. 40 млн. лева са предвидени за финансиране на проекти за намаляване на хранителните отпадъци. Всички търговски обекти и организации, които искат да даряват храна, ще получат и финансов стимул, като се премахне начисляването на ДДС за дарените продукти.

210 млн. лева са отделени за изграждането на регионални системи за управление на отпадъци, площадки за събирането им, както и центрове за подготовка за повторна употреба, за инсталации за рециклиране и за изграждане на нови и разширяване на вече съществуващи системи за разделно събиране на отпадъците. Общините следва да информират гражданите къде има разположени площадки за предаване на разделно събирани отпадъци, какво е позволено да се оставя на тях и как се събира и рециклира разделно.

Използването на рециклирани строителни материали също ще бъде насърчавано. Ще се обърне и по-специално внимание на отпадъците от опаковки, например производителите на напитки в пластмасови бутилки ще трябва да увеличат съдържанието на рециклирани суровини.

Всички търговски обекти ще бъдат задължени да събират отпадъци разделно. За да се стимулира тази дейност, МОСВ ежегодно ще връчва награди на бизнес организации, неправителствени организации и общини, които спазват стриктно новите изисквания.

За да бъдат намалени битовите отпадъци, общините ще изградят депа и площадки, системи за разделно събиране на опасни отпадци. За обезвреждане извън страната на препрати за защита, които се съхраняват в складове, ще бъдат заделени 35 млн. лева от държавния бюджет.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент