От 21 декември стартира кандидатстването за помощи за затворени бизнеси

17 декември 2020, 00:00 559

Кандидатстването е изцяло по електронен път, в сайта на НАП

От 21 декември всички предприятия, които са били засегнати от заповедите на здравния министър през ноември, ще могат да кандидатстват за подкрепа през сайта на НАП, изцяло по електронен път. Подкрепата е между 10 и 20% от оборота им за съответните периоди през 2019 г., предаде „Дневник“, цитиран от БТА.

Засегнатите предприятия ще разполагат със срок от две седмици, за да подадат заявленията си. Самото кандидатстване ще става през специален бутон в сайта за електронни услуги на НАП, без да е нужна регистрация в ИСУН или другаде. Кандидатите ще попълват само един формуляр – заявление, в който ще вписват данни за обектите и оборотите си. Ако е необходимо, предвидено е да могат да се прилагат и други електронни документи. НАП ще направи счетоводна проверка, ако се налага и на място, а след това, отново по електронен път, ще върне отговор на кандидатите дали са одобрени.

На страницата на НАП ще има възможност за индивидуални консултации по заявленията. Всички изисквания и условия ще бъдат подробно описани в документ, който също ще бъде наличен на сайта.

Максималната сума по тази схема ще е 150 хил. лева, като се допуска кандидатите да са били получатели и на друг тип държавна помощ, стига да не представят и сега разходи, за които вече са получили компенсация. Могат да кандидатстват само бизнеси, чиято дейност е била спряна с една от двете заповеди на здравния министър от ноември (от 13 или от 25 ноември), или тези, които са отчели срив на приходите си заради същите заповеди. Ако дадено предприятие е било засегнато от заповедта от 13 ноември, приложимият период е 14 – 30 ноември, а ако е засегнато от заповедта от 25 ноември, приложимият период е 27 ноември – 21 декември. А ако е засегнато и от двете, периодът е 14 ноември – 21 декември.

Всяко предприятие, отговарящо на посочените изисквания, има право да кандидатства с един проект, включващ всички негови обекти.

Изплащането на сумите на кандидатите, които са одобрени, ще започне тогава, когато Европейската комисия одобри мярката. Причината за това е, че за тази подкрепа се отделят 156 млн. лева по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Финансовата подкрепа за туристически предприятия и молове ще бъде 10% от декларирания им оборот, а за всички останали – 20%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент